Studenten tegen Corona

Nadat op 12 maart de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd, nam Samuel Hartman (student Crisismanagement) contact op met zijn studiegenoot Kevin Hofman. De vraag was: hoe kunnen wij en andere studenten iets bijdragen in deze crisis? Daarvoor richtten zij Studenten tegen Corona op.

Ondertussen bestaat de organisatie uit een team van 7 studenten, en zijn er al meer dan 200 studenten in hun netwerk beschikbaar om organisaties te ondersteunen bij vraagstukken rondom COVID-19. Allerlei organisaties zijn welkom, van kleine ondernemers tot overheidsinstanties en verenigingen.

Het platform koppelt gemotiveerde studenten met uiteenlopende achtergronden (van werktuigbouw tot geneeskunde of economie) aan Corona-gerelateerde inhoudelijke problemen vanuit de overheid, het bedrijfsleven en andere organisaties. Op deze manier krijgen de dadendrang en denkkracht van studenten een kader. 

De projecten waar studenten zich via dit platform mee bezig houden, lopen sterk uiteen. Een voorbeeld van een afgerond project is een opdracht die een werkgroep van vijf studenten voor het Landelijk Operationeel Team Corona heeft gedaan. In dit project hebben zij ‘best practices’ vanuit binnen- en buitenlandse bronnen, samengevat in een handzaam beleidsadvies. Specifiek zijn zij ingegaan op hoe veerkracht in de maatschappij kan worden benut door overheden en veiligheidsregio’s.

Voor de opleidingsafdeling van de Koninklijke Militaire School van de Luchtmacht hebben studenten geholpen bij het digitaliseren van interactieve leiderschapstrainingen. Door richtlijnen op te stellen voor instructeurs en studenten hebben zij een handleiding gemaakt waarmee deze opleiding effectief digitaal kan worden uitgevoerd. Hierin staan bijvoorbeeld tips voor het geven van feedback via digitaal lesgeven, het effectief splitsen van de groep, en manieren om te zorgen dat iedereen de aandacht bij de instructeur houdt.

Zo zijn er nog veel meer projecten: in samenwerking met Resilient Society is een brainstormsessie voor ADO Den Haag georganiseerd; voor diverse zorginstellingen wordt nagedacht over sociaal isolement bij ouderen, en de nieuwe normaal in de thuiszorg; en ondernemers worden geholpen bij het in kaart brengen van de komende uitdagingen voor hun bedrijf.